vrijdag 30 oktober 2015

Zeggen en doen / weten en toepassen


Hallo,

De bloedafname in het ziekenhuis vandaag geeft aan dat mijn waarden langzaam terug uit zichzelf verbeteren. Geen extraatjes nodig dit keer. Alle waarden staan nog onder het vereiste minimum maar de tendens is positief. Mijn lichaam moet nu zelf verder zijn werk doen om terug op niveau te raken. De volgende keer dat ik mijn dokter terug zie is 26/11 om een nieuwe bloedcontrole te doen én de resultaten van mijn PET-scan enkele dagen eerder te bespreken. Dat is een maand geen bloedcontroles en doktersbezoek. Amai, dat is voor mij even wennen...

Ik had gedacht dat mijn rode bloedcellen te laag zouden staan, omdat ik me de laatste dagen opvallend moe voel. Zo echt van geeuwen en gapen van 's morgens tot 's avonds. Het gevoel dat je lichaam opeens een pak zwaarder geworden is. Vechten tegen de slaap en nochtans geen slechte nachten hebben. Maar dus geen extra biefstukken nodig om aan te sterken. El padre Zona zal me nog wel parten spelen. Of misschien is er nu gewoon meer ruimte in mijn geest om de moeheid toe te laten? Whatever, we zullen het moeten nemen zoals het komt en geen lineair stijgende curves verwachten. Ook de soort van gordelpijn aan mijn rug is nog aanwezig.

Ik probeer dus terug mijn rust te vinden en vooral te luisteren naar wat ik wil. Toch blijft dat een moeilijke opdracht. Weten wat goed voor je is en het toch zo moeilijk toegepast krijgen. Uitspreken en zelfs opschrijven wat je wil doen en het toch zo moeilijk gedaan krijgen. Het is denk ik herkenbaar voor ons allemaal. Onze vastgeroeste patronen in onze hersentjes zijn niet zo simpel uit hun ritme te brengen. Kijk maar eens hoeveel maal je "verkeerd" rijdt als je vaste weg met de wagen naar bv school plots via een andere weg moet gebeuren wegens wegwerkzaamheden.

We kijken met onze eigen brillen naar de waarheid, met onze veronderstellingen en overtuigingen. Wil je die veranderen omdat je tot inzicht bent gekomen dat ze je niet vooruithelpen, dan vergt het heel bewuste en voldoende lang aangehouden focus op je nieuwe gewenste wegen  om succesvol en blijvend de bestaande wegen te verlaten. Onderweg is je slimme brein vaak bezig met pogingen om je terug in je oude gewoontes te lokken. Daar word je onzeker van, twijfel je soms of je echt wel die nieuwe weg wil aanleggen. Je moet dan luisteren naar je gevoel want op dat moment probeert je ego je andere dingen in te fluisteren die niet noodzakelijk goed voor je zijn.

Afbeeldingsresultaat voor luisteren naar je gevoel
Luisteren met je gevoel, met je hart, hoe doe je dat? Lastig! Het gaat hier letterlijk meer om te voelen welke emoties bepaalde zaken bij je oproepen. Bijvoorbeeld als iemand nu tegen me zegt "Amai Annick je ziet er goed uit, wanneer ga je terug werken?" dan roept dat bij mij gevoelens van angst en onrust op. Dan voelt dat absoluut niet goed. Tja, dan weet je wel dat je dat nog niet wil. Ook al durft mijn brein me dan wel influisteren "Als het nu al zo goed met me gaat, moet ik dan niet tegen bv einde dit jaar terug op post zijn? Ben ik een profiteur, een egoïst, zou ik het toch niet al kunnen? Als ik van dingen kan genieten dan betekent het ook dat ik terug al mijn plichten moet opnemen? etc etc..Bottomline is wel dat mijn gevoel nu zegt "no way". En daar moet ik dus meer naar luisteren. Een lieve collega stuurde me onderstaande door.


Veranderen vergt bijgevolg veel energie. Teveel in één keer willen veranderen is vaak gedoemd om te mislukken. Tijd is dus ook een belangrijke factor, naast de wil, het doorzettingsvermogen maar ook het geduld en het blijven luisteren naar jezelf. En wat hulp en ondersteuning natuurlijk.



Afbeeldingsresultaat voor fietsproef






Vandaag ook mijn nulmeting afgelegd via de fietsproef, zodat vanaf volgende week mijn revalidatie-oefeningen aangepast kunnen starten aan het niveau dat ik nu heb. Resultaten zijn nog niet bekend, dat hoor ik volgende week vrijdag bij de eerste sessie. Ik heb daar echter geen speciale verwachtingen. Eerste korte termijn doel (zonder daarop een concrete deadline te zetten) voor mij is nu fysiek eerst wat meer op krachten te komen. Want dat zal ook de energie geven om de mentale uitdagingen beter aan te kunnen.



Geniet van de ZZZ dagen (Zalig, Zonnige, Zachte dagen) dit weekend.

Annick



1 opmerking:

  1. Je hebt vast genoten van het ZZZ weekend....prachtig was het! Even wat anders. Ik heb een hele lieve vriendin die zelf ook kanker heeft gehad ( inmiddels genezen) en heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die langzaam terugkeren naar de werkvloer....uiteraard begeleid. Hebben jullie dat ook in Belgie? Dit zou kunnen helpen om als de tijd rijp is je daarbij te helpen? Was even een gedachten....xxx

    BeantwoordenVerwijderen