zaterdag 26 december 2015

Evoluties

Hello,

Het is alweer 2 weekjes geleden dat ik nog iets gepost heb.

Dat is lang geleden en toch ook weer niet want zo snel evolueren de zaakjes hier ook niet....

Alhoewel ik nu toch sinds een 5-tal dagen kan zeggen dat mijn pijntjes in dalende lijn zitten!
Het gevoel van gevangen te zitten in je eigen lijf is sterk verminderd. Is dat omdat de chemische stoffen mijn lichaam aan het verlaten zijn? Is het omdat de pijnen ten gevolge van de zona aan het uitdoven zijn? Is het omdat de gevolgen van het bruusk in de menopauze geduwd worden wat onder controle geraken dankzij het dagelijks bijsmeren van tekort aan vrouwelijke hormonen? Who cares, het is gewoon erg fijn om vast te stellen!

Ook de "look and feel" van mijn hoofdje en daarmee gans mijn gezicht is aan het evolueren...
Wenkbrauwen zijn terug en hoe: stevige borstels gaan dat worden zo lijkt het. Wimpers boven en onder zijn terug. Nog niet de lange krullende exemplaren zoals voorheen maar ik kan al eens terug wat mascara aanbrengen.
Haargroei op het hoofdje is aan een serieuze remonte bezig! Peper en zout met op sommige plekjes een pak zout. Precies zoals het was voorheen denk ik, maar dan zat dat allemaal onder een laagje verf verstopt. Dat verven mag nog een tijdje niet. Nog tekort volgens mijn kids om mijn mutsje af te doen als we ergens binnengaan, nog teveel de k-look. De neiging is wel groot.., nog even geduld.

Mijn energieniveau is ook al wat beter, waardoor ik in de omgang ook wat meer te genieten ben.
De gevoeligheid voor overprikkeling is er nog steeds. Het moeite hebben met beslissen, organiseren, multitasken, concentreren ook. Proactief voouitkijken en plannen brengt nog steeds snel stress en gejaagdheid met zich mee. Toch is de onrust wat gezakt doordat ik terug beter kan leven in het NU. Ik heb opnieuw mezelf kunnen brengen tot te genieten van wat ik nu doe, enkel te focussen op wat ik op dat moment doe. Dat helpt me nu echt om mijn innerlijke rust wat beter te bewaren.

Het evolueert dus in de goede richting.

Brei nog een mooi warm liefdevol einde aan 2015!

Annick 





maandag 14 december 2015

Alles onder controle?


Hallo,

Alles onder controle? Nee, non, nein, no...
Dat moet ook niet, want wat is alles en wat is controle? Illusies?
Volgens de quote hieronder wel:

Wanneer je op het punt bent beland
waarop je alle hoop op controle uit handen kunt geven,
zal er een nieuwe orde in je leven ontstaan;
natuurlijker, spontaner, creatiever en moeitelozer
dan je je kon voorstellen toen je nog in controle geloofde.

Afbeeldingsresultaat voor controle loslatenEn toch voelt Gunstje zich niet goed als zij niet het gevoel heeft alles onder controle te hebben. Die "alles" en die "controle" dan bekeken door mijn bril natuurlijk. Het rare is, ik zou daar echt heel graag vanaf geraken en naar die "natuurlijke, spontanere, creatievere en moeitelozere manier van leven" willen overstappen, echt waar.

Maar op dat vlak voel ik me redelijk reddeloos, moet ik zeggen.


Wat voelt dan niet onder controle voor mij?

1) mijn lichaam

Heel raar om te zeggen misschien, maar ik voel me fysiek vaak slechter dan in de fase van de behandeling. Ja, dan waren er ook zeker héél moeilijke dagen bij, maar er waren ook veel goede dagen, zo zit het toch in mijn geheugen. Nu is het net alsof de chemo en alle pillerei pas nu in alle uithoeken van mijn lichaam doorsijpelen. Effecten in uitgesteld relais dus, zo lijkt het.

De pijnen blijven dagelijks aanwezig. Onvoorspelbaar & onverklaarbaar in intensiteit. Vooral gewrichts- en spierpijnen . De onzekerheid of ze zullen weggaan knaagt. Ik ben natuurlijk geen 3*7 meer, maar zou toch heel graag nog niet moeten leven met een soort artrose-achtige pijnen die me beletten volop fysiek actief te zijn.

Het is ook iets waar ik geen rekening mee gehouden heb. Dat ik door het gevecht tegen Hodgkin misschien definitieve colleteral damage zou oplopen. En niemand kan het me zeggen of dat zo zal zijn. Lastig voor Gunstje om het gewoon aan te zien.

Het feit dat dit op dit moment nog zo is, is eigenlijk volstrekt aanvaardbaar voor mij. Het is het niet weten of, en wanneer, en tot welk niveau, het nog zal beteren dat lastiger dragen is. Angst om misschien te moeten aanvaarden dat het niet meer tiptop komt zoals daarvoor. Dat bepaalde activiteiten en dromen waar ik veel energie uit tank niet meer zullen kunnen: zoals die Camino naar Compostella de Santiago, zoals terug intens badmintonnen, zoals misschien een avontuurlijke reis met canyoning en Via Ferrata,...

2) mijn energiepeil

Vermoeidheid is begrijpelijker wijze nog steeds mijn deel. Ook hier hetzelfde, geen probleem dat dat nu zo is, maar wanneer zal het beteren, het zal toch wel beteren?

Sinds kort wil ik nu ook via mijn voeding een positieve impact op mijn lichaam teweeg brengen. Pascale Naessens is ons nieuwste gezinslid. Spinazie met rode bietjes en spiegel-eitje als ontbijt ipv boterham met choco. En lekker dat het was, echt waar! Het plan is om eerst enkel voor mezelf te trachten wat voedingspatronen te veranderen. We zien dan wel of we de rest van het gezin daarin kunnen mee motiveren. Sinds deze ochtend heb ik dus allerlei zaadjes, nootjes, gedroogde vruchten (zonder toegevoegde suikers) enz in huis.

3) mijn denken - hersenen - functioneren

Korte termijn geheugen is heel vaak een ramp. Dat leidt tot veel ergernis. Ik zou letterlijk alles wat in mijn hoofd flitst (en dat is wel wat :-)) onmiddellijk moeten neerpennen, want 30 sec later ben ik het alweer kwijt. Tja, dan zal het wel niet zo belangrijk zijn zeker? Ja, maar het ambetante is dat ik dan nog heel goed weet dat ik iets wilde doen, maar het niet meer kan terughalen wat dat is. Het zou handiger zijn als je dan direct ook zou vergeten dat je iets wilde doen...

Ook ervaar ik nog heel snel de zaken als "druk". Ik ben snel verzadigd wat betreft prikkels krijgen.

Tenslotte is ook kiezen op vandaag een moeilijke opdracht. Simpele kleine keuzes die we allemaal elke dag moeten maken verlopen moeizaam en vaak kies ik dan het verkeerde (naar mijn aanvoelen).

Hierdoor krijg ik  heel moeilijk de zaken georganiseerd. Het multi-taskende organisatietalent Annick is nog ergens verstoppertje aan het spelen. Net iets waar ik goed in was dat verdwenen lijkt.

Al het bovenstaande gecombineerd met het feit dat ik de tijd veel te snel voel wegtikken en heel moeilijk het concept tijd kan loslaten, doen de gejaagdheid en onrust vaak hoge pieken scheren. Want door al het bovenstaande kom ik erg weinig toe aan voelen waar ik nu naartoe wil met mijn leven, wat ik uit dit ganse avontuur wil leren, waar ik geen compromissen meer wil in maken etc... Ik heb heel vaak het gevoel dat ik tijd aan het verspillen ben. Aan koken, boodschappen doen, opruimen, dingen regelen voor het gezin, strijken, zelfs soms deze blog schrijven, zelfs soms aan bezig zijn met mijn gezin, ... De drang om me los te rukken van alles en iedereen is soms erg groot en tegelijkertijd angstaanjagend.



De innerlijke rust die ik regelmatig gevoeld heb tijdens de fase van behandeling, vind ik dus nog moeilijk terug. Moet je dan echt het mes op je keel hebben alvorens je kan leven in het Nu?

Je ziet, ik ben soms flink aan het doordraaien. dat op zich vergt energie , die ik nog niet heb. Dus ja, ik draai mezelf hierdoor in cirkeltjes. Achteraf beschouwd zie ik dat ook wel. Er middenin vaak nog niet.

Mildheid, geduld... ze zullen me mijn maatjes zijn op mijn weg?

Annick





donderdag 3 december 2015

De kern van de zaak is....?


Hallo,

Gewoon even melden dat we verder doen.
Dat wil zeggen, we bewandelen verder de weg van het geduld en de tijd.
Nog steeds met erg veel vallen -  ingebeelde blauwe plekken en schaafwonden inclusief! -  maar we staan telkens terug recht, zij het op dit moment relatief wankel en onzeker.

En is dat nu niet net wat het leven is? Dat is niet altijd makkelijk. Maar - zoals mijn broer het mooi formuleerde onlangs - een kind dat leert lopen valt ook ontelbare keren maar toch blijft het proberen, aangemoedigd en soms getroost door diegenen die het lief hebben. Het is de kunst om te weten dat na de moeite ook vaak de rust en voldoening komt. Dan weet je, het is de moeite waard. Dat geeft kracht om een volgende uitdaging op je levenspad aan te gaan. Die moeite zien als gewoon een onderdeel in de af te leggen weg ipv als een kwaad dat moet overwonnen worden is wellicht ook levenskunst. Het niet zien als een gevecht, daar heb ik nog een wegje af te leggen, amai!

Shanti, shanti, shanti Annick! Shanti betekent RUST. Sinds een paar dagen doe ik 's morgens meditatie om rust in mijn hoofd te brengen via de Shanti-mantra. 's Avonds mediteer ik opnieuw om negatieve energie uit mijn lichaam los te laten en nieuwe positieve energie bij te tanken Ik heb er nu bewust voor gekozen dit een tijd te doen en te kijken wat het met me doet. Ik heb het effectief vast in mijn dag ingepland en zelfs een rooster gemaakt om af te vinken dat het gebeurd is. Klinkt kinderachtig en overdreven structuurfreaky? Eerdere pogingen waren gestrand en dit keer heb ik er bewust voor gekozen het als een prioriteit boven andere dingen te doen. Dus geen excuses meer in de zin van "Geen tijd" of "Oei vergeten".


Voor de rest leef ik nog steeds met een lichaam dat tegen sputtert. Het gevoel te leven in een haast continu erg stijf lichaam dat een zware sportinspanning gedaan heeft is de beste omschrijving die ik kan geven op dit moment. In die zin zelfs dat ik vrijdag even geen revalidatie zal volgen om te kijken of ik dan het weekend wat beter doorkom op dit vlak of niet. Of misschien moet ik het gewoon tijdens de revalidatie nog rustiger aandoen dan ik - naar mijn gevoel - nu al deed? Tijdens de oefeningen voel ik nochtans niet dat ik boven mijn grenzen ga, maar ja ik ben op dat vlak niet echt een goede luisteraar misschien?

Ook de vermoeidheid is nog een belangrijke, sterk aanwezige factor. Eigenlijk, heel raar, want nu is die veel groter, veel meer voelbaar, dan tijdens de behandeling. Dat wordt nog steeds bewezen aan de hand van mijn gedrag als in de late namiddag mijn gezin "back in the house" is, maar ook doordat ik soms echt overvallen word door een loodzware niet door activiteiten verklaarbare vermoeidheid tijdens de dag.

Dat maakt dat ik eigenlijk het liefst compleet op mezelf ben, in complete stilte. Zelfs het geluid van de computer werkt heel vaak op mijn zenuwen.

Ik heb het ook nog erg moeilijk met het georganiseerd krijgen van de zaken. Ja, Annick de Organisator is niet in  topvorm. Chaos in het hoofd. Veel dingetjes willen en tot veel minder komen in de uitvoering. Ook moeite met kiezen welke dingetjes te doen. Ook heel veel terug vergeten, dus ik moet eigenlijk lijstjes maken om niks te vergeten. Veel zaken vergen veel energie van me en duren lang, zoals bv het schrijven van een stukje voor deze blog.

Teveel denken te kunnen realiseren, mmmh ja, ook dat is alweer erg typical Annickske Gunst. Nochtans, ik heb het echt niet over een lange lijst van grote complexe zaken. Dat zorgt zeker ook voor veel onrust. De tijd vliegt voorbij en ik heb het gevoel niet toe te komen aan de kern van de zaak: tijd maken om te ontdekken wie ik echt ben en in de toekomst meer te doen wat echt bij me past.

En toen dacht ik gisterenavond: you did it again Gunstje: veel te veel willen terzelfdertijd! Ik moet toegeven dat ik nu gewoon niet toe kom aan dat laatste stuk en eerst mijn lichamelijke revalidatie voorrang moet geven. En dat vind ik lastig want de ontdekkingstocht over mezelf wil ik heel erg graag aanvatten/verderzetten.

Toch heb ik lichtpuntjes nodig om zo meer rust te vinden. En zo zijn er al een aantal lantaarntjes uitgezet in 2016 die zouden kunnen bijdragen aan mijn diepe verlangen om meer voeling te krijgen met mijn kern en van daaruit te kijken waar dat me brengt.


- Stilte: in de eerste week van 2016 breng ik een week door op de Stiltehoeve. Heel benieuwd wat een week in zo goed als absolute stilte en zonder pc, fb, ipad etc zullen teweegbrengen
- Zang workshop: heb ik altijd eens willen doen, samen met anderen zingen; een Anouk is er aan mij wel niet verloren...
- Santiago De Compostella: als ik me fysiek voldoende sterk voel ga ik een 10-daagse voettocht afleggen samen met 8 andere vrouwen, ook dat is iets wat op mijn lijstje "verlangens" staat





Tot slot, nog even een dikke dank je wel aan mijn steunpilaartjes. Ik blijf verrast worden door lieve collega's, vrienden, kennissen en familie. Bedankt!

Annick


Het leven is voortdurend bezig
ons een spiegel voor te houden,
ons wakker te schudden.
Wanneer we niet bereid zijn te zien
wat het leven ons probeert te laten zien,
zal het de intensiteit opvoeren totdat
we willen zien wat we moeten zien.
Op deze manier is het leven zelf
onze grootste bondgenoot.